Home Nagyvilág Történelmi csúcson a német milliárdosok vagyona

Történelmi csúcson a német milliárdosok vagyona

by Admin
0 hozzászólás

Berlin, 2013. október 7., hétfő (MTI) – Minden korábbinál nagyobb vagyon fölött rendelkeznek a német milliárdosok, és létszámuk is történelmi csúcsra emelkedett egy hétfőn megjelent kimutatás szerint.

A német Manager magazin Az 500 leggazdagabb német című kiadványa alapján a német társadalom leggazdagabb rétegének vagyona 528,45 milliárd euró, ami 5,5 százalékos növekedés az egy évvel korábbi 500,8 milliárdhoz képest.
A milliárdosok klubjába 135-en tartoznak, ami minden eddiginél nagyobb szám, 20 fős növekedés a tavalyi 115-höz képest. Ennek a csoportnak az összesített vagyona az egy évvel korábbi 319,85 milliárd euróról 336,6 milliárd euróra növekedett, és így meghaladta a világgazdasági válság elmélyülése előtt, 2008-ban regisztrált 324,6 milliárd eurós csúcsértéket.
A legesleggazdagabb németek továbbra is élelmiszerdiszkontlánc-tulajdonosok. Az első helyen Karl Albrecht áll 17,8 milliárd euróval. Az Aldi 93 éves társalapítója a leghosszabb ideje „hivatalban lévő” leggazdagabb ember a világ összes országát tekintve – emelte ki a német magazin.
A második helyen Karl Albrecht 2010-ben elhunyt testvére, Theo Albrecht családja áll 16 milliárd euróval, a harmadik pedig Dieter Schwarz, a Lidl diszkontlánc 13 milliárd eurós vagyonnal rendelkező tulajdonosa.
Dieter Scwarz egy év alatt egymilliárd euróval növelte vagyonát. Ugyancsak egymilliárddal gazdagodott Susanne Klatten, a BMW egyik fő részvényese, aki 10 milliárd euróval az ötödik helyre került. Klatten a Quandt-családból származik, amelynek két másik tagja is bekerült az első tízbe a BMW jó teljesítménye révén; Stefan Quandt 7,2 milliárd euróval a 9., Johanna Quandt pedig 6,75 milliárddal a 10. a leggazdagabb németek listáján.
Az élbolyban sok a család, illetve családi vállalkozás. A katalógusáruházával híressé vált Otto-család 8,6 milliárd euróval a 6., a kisgépeket, kéziszerszámokat és más szereléstechnikai eszközöket gyártó és forgalmazó Würth-család 8 milliárd euróval a 7., az élelmiszeriparban tevékenykedő Oetker-família 7,5 milliárd euróval 8. helyen áll. A leggazdagabbak között van még mások mellett például a Bosch-család  és a Deichmann cipőkereskedő dinasztia is.
Sok médiasztár is bekerült a „felső ötszázba”, de a vagyonuk eltörpül az iparmágnások és kereskedő dinasztiák mesés gazdagsága mellett. Michael Schumacher, a Forma-1 hétszeres világbajnoka például 650 millió euróval a 178., Karl Lagerfeld divattervező pedig 350 millió euróval a 350. a vagyonbecslés alapján összeállított listán.

karl-lagerfeld

Karl Lagerfeld

MTI 2013. október 7.

Szólj hozzá

Bemutatkozás

Lorem ipsum dolor sit amet, consect etur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis.

Látogatottság

2012 – 2022 @ All Right Reserved. Designed and Developed by Platinum Design