Home Egészség Veszélyes a kálium-klorid?

Veszélyes a kálium-klorid?

by Admin
0 hozzászólás

Nátrium-kloridTúladagolás  tünetei: kedvetlenség, alacsony vérnyomás, súlyvesztés, zavartság, EKG-eltérések, később izombénulások, ritmuszavarok, szívmegállás. Ezt a Magyarországon forgalomban lévő Kálium-R tabletta betegtájékoztatójában olvastam. Egy ilyen tabletta 1 g (1000 mg) kálium-kloridot tartalmaz. A tájékoztató figyelmeztet bennünket arra, hogy kettő tablettánál többet ne vegyünk be egyszerre, pedig a tabletta lassú felszívódású, azaz 8 óra alatt kerül a véráramba. Ezt olvasom: hasi röntgenvizsgálat esetén a tabletta szedéséről az orvost tájékoztatni kell, ugyanis a bevett tabletta maradvány 8 órán belül röntgen-árnyékot ad. Azaz még ilyen lassú felszívódás esetén is veszélyes a több tabletta beszedése. Fontos tudni, hogy még rendkívül súlyos káliumhiányos betegek esetén is csak napi egy, maximum kettő tabletta felírása a magyarországi orvosi gyakorlat. Kutatási eredmények igazolják, hogy napi 4,5 g kálium-klorid bevitel esetén még az egészséges emberek nagyobb százalékánál is mérhető az EKG-eltérés.

A kálium-klorid hosszabb távú túladagolásának hatásai:

  • A mellékvese abnormálisan megnagyobbodik.
  • A szervezetben elégtelen a szőlőcukor-képződés, mely miatt elégtelen zsír- és cukorfelhasználás alakul ki. Később cukorbetegség alakul ki.
  • A különböző stresszhatások kivédésére a szervezet képtelenné válik.
  • Koncentrációképtelenség, fáradtság, feledékenység alakul ki.
  • A fertőzésekkel szemben csökken az ellenállóképesség.
  • Állandó szédülések.
  • Nátrium hiány alakul ki.
  • A nátriumhiány a szövetekben ozmózis-zavarhoz vezet, többlet-víz vándorol a sejtekbe. Vizesedés.
  • Kézreszketés.
  • Először a túlzott kálium beviteltől érzelemmentessé válunk, majd különféle magatartászavarok, elmebetegségek alakulnak ki. Depresszió.
  • Csökken a keringő vérmennyiség, a vér besűrűsödik, csökken a viszkozitása. Agyvérzés, szívroham, érelzáródás alakul ki.
  • Romlik a keringés. Aranyarek és visszerek alakulnak ki.
  • A vese vérellátásának a zavara miatt csökken a szűrési (méregtelenítési) teljesítménye.
  • Idõvel elégtelenné válik a vesemûködés.
  • A bõr és a nyálkahártyák kóros elváltozásai.
  • Mellékvesekéreg-károsodás.
  • Fogamzóképtelenség férfiakban és nőkben egyaránt. ( Feltételezhető, hogy a spermiumok számának jelentős csökkenése erre vezethető vissza.)
  • Halálos Addison-kór tünetei alakulnak ki.
  • Magas vérnyomás.
  • Csontritkulás.
  • Szívelváltozások.
  • Veseelváltozások.
  • Izomgyengeség.
  • Hormonális zavarok.
  • A nátriumhiányos és/vagy kálium dús táplálkozás nemi szervek fejlõdési torzulásait is okozza („pszeudohermafroditizmus”)
  • Rák. A rákos sejtek programozott sejthalálának akadályozásával. O.Z.A. Hanish szerint a rák 98%-ban 3-6 hónap alatt gyógyul, ha rendebetesszük az elektrolit háztartást. Lejjebb olvashatod ennek a menetét.

Étkezési só kálium-klorid tartalma

A Magyarországon forgalomban lévő sók legtöbbjének kálium-klorid tartalma 20% és 60% közötti és sajnos csak a „maradék” részt teszi ki az emberi szervezet számára elengedhetetlen nátrium-klorid. Persze ezzel nem azt akarom firtatni, hogy valamennyi káliumra nincs szükségünk, csak azt, hogy ezeknek a sóknak a fogyasztásával a szervezetbe bevitt káliumtartalom sokszorosa az egészségügyileg indokoltnak, így akár életveszélyes állapotba is kerülhet a fogyasztója. A számításokat lejjebb mellékelem.

Egészséges-e, ha csökkentjük a nátrium-klorid vagy a só bevitelt?

Nem, ugyanis a táplálékkal bevitt túlzott kálium-klorid adagolást kizárólag tiszta nátrium-klorid bevitellel és nagyobb mennyiségű ozmózis-vízzel, vagy desztillált vízzel lehet ellensúlyozni, hogy újra előálljon a homeosztázis és a megfelelő elektrolit egyensúly, ugyanis a csapvizek és az ásványvizek is túl magas arányban tartalmaznak kálium-kloridot a kálisós műtrágyázás miatt.

Tehát ha egészségesen táplálkozol és ezzel az indokkal sópótlókkal, vagy sótlanul eszed az ételed, akkor még rosszabb %-os irányba tolhatod el a kálium-nátrium arányt. Hogy miért? Mert sajnos táplálékaink is túl sok káliumot tartalmaznak a termőföldek meggondolatlan kálisózása miatt. Lásd: 1. és 2. táblázat.

A hivatalos orvosi és akadémiai álláspont szerint a nátrium-klorid és kálium-klorid megfelelő, úgymond tökéletes százalékos aránya: 90%  3%. Tehát 30-szor annyi nátrium-klorid szükséges a szervezetnek, mint kálium-klorid.

A tökéletes elektrolitszint

Ha helyre akarjuk hozni a kálium-klorid irányában a táplálkozás miatt felborult elektrolit szintet, akkor a bevitt kálium 30-szorosát kellene elfogyasztanunk tiszta nátrium-kloridból, ami azt jelenti, hogy az átlagosan natúr, nem sózott táplálékkal bevitt 2-3 g kálium-kloridot kellene 60-90 g nátrium-kloriddal pótolni. Ez lehetetlen. Mivel ennyi só beviteléhez körülbelül 10 liter vizet is fogyasztanunk kellene, hogy ne borítsuk fel, a só-víz háztartást.

Hogy tedd rendbe a tönkrement elektrolit háztartásodat?

Dr. O. Z. A. Hanish alapján: naponta igyál meg legalább 3 liter tiszta ozmózis (nem csapvíz) vizet vagy desztillált vizet, 8 időpontra elosztva. Lehet többet is, ha tudsz, mert ekkor növelheted a nátrium-klorid bevitelt. Minden étkezés előtt néhány perccel is igyál egy pohár tiszta vizet.

Az ételeidet magad készítsd és teljesen tiszta nátrium-kloriddal sózd. Pont olyanra, amilyennek szereted. Ne legyen sótlan!

Ne vegyél semmilyen előre elkészített ételt, mert az valószínűleg (szinte biztos) nem megfelelő sóval van ízesítve.

Szerinte így a rákból 3-6 hónap alatt gyógyulhatsz fel. A cukorbetegségből 6 hónap alatt. A szívritmuszavarból néhány nap alatt. A nátriumhiány miatti betegségek természetesen nem térnek vissza, ha nátrium-kloridot fogyasztasz továbbra is sónak. (Azt a nátrium-kloridot, ami igazából ténylegesen a só.)

Miért hat a rákra?

Amikor desztillált vagy ozmózis vizet iszol, akkor a sérült, beteg, rákos sejtekből könnyen ki tud áramlani a kálium, ami a sejt programozott sejthalálához vezet. A kálium kiáramlása csak akkor tud végbemenni, ha  a szervezeted kálium-szintjét ténylegesen lecsökkented, azaz az ételeidet nátrium-kloriddal sózod meg.

Én négy hónapja használom a rákbeteg kutyusomnál ezt a vizet, ugyan sót csak minimális mennyiségben kap. A nyirokcsomók méretei egy hónap használat után drasztikusan csökkenni kezdtek, a daganat felpuhult, azóta folyamatosan gyógyul. Mostanra már tényleg azt gondolom, hogy ez lesz az igazi megoldás.

A fentieket csak saját felelősségedre végezd.

Honnan vásárolj tiszta nátrium-kloridot?

Nehéz helyzetbe kerültünk, ugyanis Magyarországon a patikákban 2011. február közepén betiltották az orvosi tisztaságú nátrium-klorid kiadását. A patikusok bármelyikét kérdezve, teljesen  indokolatlannak tartják a lépést, ugyanis a nátrium-klorid teljesen veszélytelen anyag, nem úgy, mint a kálium-klorid, ami ténylegesen szívmegállást is okoz. Erre néhány kitűnő példa: a fekete angyal kálium-kloridot használt, sőt Amerikai Egyesült Államokban jelenleg kálium klorid injekcióval végzik ki a halálraítélteket. Tehát még a szakmabeliek is teljesen elhatárolódnak a döntéstől. Ennek ellenére a szabályozás él.

Konyhasó

Minden földi halandó azt gondolja, hogy a tengeri só megfelelő választás lehet ételeink sózására, de sajnos ezekben a sókban is sokkal magasabb a kálium tartalom. Az okait még nem tudjuk. Kémiai laborvizsgálatok is kimutatják, hogy a legtöbb tengeri sóként árult sóban 40% körüli a kálium-klorid tartalom. A tengervízben egyébként harmincszor annyi nátrium-klorid van, mint kálium-klorid, a Ringer oldathoz hasonlóan. Tehát teljességgel indokolatlan a magas kálium tartalom ezekben a sókban.

Minőségi só beszerzésére jelenleg nem sok lehetőség adódik.

Mit tehetsz az emberek egészségéért?

A Zöldház információs portál mindent elkövet, hogy mihamarabb magyar 99,9 %-os tisztaságú nátrium-klorid kerüljön az üzletekbe. Egyelőre lehetetlennek tűnő feladat. Ha van kapcsolatod valamely sóipari céggel, akkor kérlek segíts nekünk!

Próbáld minden ismerősödet tájékoztatni a kálium-klorid veszélyeiről!

Ha termőföld tulajdonos vagy, vagy ismersz ilyet, akkor tájékoztasd a káli-sózás veszélyeiről.

Ha befolyásos ember vagy, akkor segíts kicsiny hazánk lakosait! Ha ismersz ilyen embert, akkor tájékoztasd!

Évente Magyarországon emberek tízezrei halnak meg a túlzott kálium-bevitellel is indokolható betegségekben. Felelősek vagyunk minden ember életéért. Kérlek csatlakozz ehhez a mozgalomhoz!

Miért hozhatók forgalomba Magyarországon nátriumszegény sók?

Én még azt tanultam a gimnáziumban, hogy a kemény víz ivásra alkalmatlan (most már azt mondják nekünk, hogy az a jó a sok ásványi anyag miatt), és azt, hogy a só az a nátrium-klorid, és azt, hogy 30-szor annyi nátrium-klorid szükséges a szervezetnek, mint kálium-klorid. Abból a könyvből, amiből én tanultam, ma már csak az elit iskolák gyerekei tanulhatnak. Vegyétek elő a könyveiteket! Nem tudom, hogy manapság milyen indokkal tudják forgalomba hozni az egészségre ártalmas kálium-nátrium arányú sókat. Az egészben az a legfurcsább, hogy mindazt a jó tulajdonságot, ami a nátrium-kloridnak van a kálium-kloridnak tüntetik fel. Konkrétan szívproblémákat csak nagyon nagy mennyiségű nátrium-klorid bevitellel lehet elérni. A napi átlagos 5-15g nátrium-klorid bevitel ezt meg sem közelíti, ellenben már néhány gramm kálium-klorid szívmegállást is okozhat.

A nátriumszegény sóknak egészségjavító hatást azért tulajdonítanak, mert egy óriási félreértés áldozatai vagyunk mindannyian. Magyarországon már az ötvenes évektől elkezdték a termőföldek kálisózását. Sőt a konyhasó nem volt már ekkor sem megfelelő tisztaságú, azaz rengeteg kálium-kloriddal volt szennyezve. Így minden magyar család egyre betegebb lett. Egyre több lett a szív- és érrendszeri megbetegedés és halál. Az orvosok észrevették, hogy a sóval ez összefüggésbe hozható ez a sok betegség. Arra sajnos nem gondoltak, hogy a sóban lévő túlzott mértékű kálium-kloriddal hozható mindez kapcsolatba. Ezért elkezdték a sóellenes kampányukat. Együnk minél kevesebb sót! Mondták. A helyzet ahelyett, hogy javult volna, egyre rosszabb lett, mivel az élelmiszerek kálium tartalma nagyobb, mint a szennyezett sóé, azaz még inkább felborult az ionháztartás egyensúlya. Ekkor az orvosok még mindig a sóra gyanakodtak és bevezették a direkt nátrium csökkentett sók forgalmazását. A nátrium helyére kálium került. A helyzet még rosszabb lett. Most itt tartunk. Mindenki gondolkodjon végre egy kicsit! Az elmúlt évtizedekben folyamatosan csökkentették a lakosság nátrium bevitelét azzal a céllal, hogy csökkenjenek a szív- és érrendszeri problémák, a rákosok és cukorbetegek száma. De ennek ellenére a halálozási arány egyre csak nő. Miért nem tűnik fel valakinek az érző szívű vezetőink közül, hogy a káliumot kellene csökkenteni a sókban és a műtrágyázásban és nem pedig a nátriumot, hogy ezzel elérjük végre a Ringer oldatnak megfelelő só arány bevitelt?

Az interneten nagyon sok találgatás folyik, hogy miért történhetett ez így. Van aki a gyógyszergyártókra gyanakszik, mivel a megbetegített emberek rengeteget költenek gyógyszerre. A gyógyszeriparban rengeteg pénz van. MESSZE ELÉR A KEZÜK.  Még a gyógynövényeket is betiltják és ellehetetlenítik 2011. áprilistól a gyógyszergyártó multik nyomására. Írd alá a tiltakozó petíciót Te is!

Mások azt mondják, hogy a nyugdíjkorhatár előtt „elpatkoló” népességnek nem kell nyugdíjat fizetni.

Van aki azt mondja, hogy kinézték csöpp hazánkat és viszonylag gyorsan meg akarnak szabadulni a lakosságtól.

Bármi is az igazság, nekünk vigyáznunk kell szeretteink egészségére!

Az OÉTI hivatalos álláspontját ferdével, a megjegyzéseimet vastag betűvel írtam:

„…Az egészségmegőrzés érdekében tevékenykedő elkötelezett szakemberek tényekre alapozott ajánlása a magasvérnyomás és ehhez kapcsolódó szív-érrendszeri betegségek megelőzése, progessziójának mérséklése céljából többek között az ételek túlzott sózásának a kerülése, a folyamatos, fiziológiásat meghaladó nátrium terhelés csökkentése. (A kálium-klorid okoz szív és érrendszeri problémákat, a nátrium-klorid csak igen nagy mennyiségű fogyasztásnál okoz gondot. A kálium nehezen ürül a szervezetből a nátrium könnyen. A szervezet a fokozottabb nátrium bevitelére fel van készülve, a káliuméra viszont nincs. A táplálékkal nemhogy kevés, hanem túl sok kálium kerül be a szervezetünkbe. A lenti táblázatokból bárki kiszámolhatja, hogy mennyi káliumot visz be a táplálékkal a szervezetébe már akkor, amikor még meg sem sózta az ételt. Ha figyelembe veszi az orvosilag elfogadott Ringer-oldatot. Ha napi 10 gramm nátrium-kloridot viszünk be  a szervezetünkbe, akkor mindössze 0,33 gramm kálium-kloridot ehetnénk. Kálium kloridból pedig ennek a többszörösét fogyasztjuk el a sózatlan táplálékainkkal is.) A  kálium bevitel emelése jelenlegi tudásunk szerint a szívérrendszeri betegségek szempontjából inkább pozitív, mintsem káros hatású (Vese-betegeknél mindezek alaposabb, nephrológusi mérlegelést kívánnak), (a vesebetegeknek azért nem szabad káliumot fogyasztani, mert izzadással nem tud könnyen ürülni, így felhalmozódik. Nem úgy, mint a nátrium, amit könnyebben kiizzadunk. A következő mondathoz nem fűzök semmit.) “aki ragaszkodik a sós ízhez, és az ételek sózásához, azok számára a csökkentett Na tartalmú só ajánlható, hiszen azonos sós íz mellett 30%-al kevesebb nátriumot tartalmaz.”(oeti.hu)

Az étkezésre szánt só káliumos “dúsítása” speciális, drága eljárás, amely tükröződik a “csökkentett Na tartalmú” kereskedelmi termékek árában, tehát gazdaságilag is irreális az a feltételezés, hogy valamennyi hazai szokásos konyhai célra szánt termékben jelentős mennyiségű kálium klorid van.  (Hazugság: a kálisó (kálium-klorid), mint műtrágya nagy tételben és nagykereskedelmi áron rendkívül olcsó. Bárki utánanézhet.).

Saját tapasztalat

Nekem 20 éves korom óta reszketett a kezem. Már egy napi normális sóbevitel után megszűnt. Az állandó hiperaktivitásom is hirtelen javulni kezdett. A feledékenységem már a múltté. Sokszor szokott fájni a szívtájékom és néha erős szívdobogásom volt. Az is elmúlt.

Zöldségek, gyümölcsök ásványi anyag tartalma -kálisó szennyezés mindenhol

Az adatok összeállításánál támaszkodtam a hivatalos Bíró Lindner féle tápanyagtáblázatra. Azért tettem be, hogy lássátok, hogy milyen sok káliumot eszünk. A kálium kálium-klorid formában kerül a szervezetünkbe, ezért a feltüntetett mg-ok sokkal magasabb kálium-klorid bevitelt jelentenek, mint kálium bevitelt!

Tej 100 grammja 50 mg nátriumot tartalmaz és 128 mg káliumot. A húsfélékben is nagyobb a kálium mennyisége, hasonlóan a tejhez.

Ezek a magas kálium értékek csak a túlzott mértékű kálisós műtrágyázásnak köszönhető. Tudnunk kell, hogy a növények védekezőképességét is rontja a kálium. Így sokkal többet kell permetezni a kálisóval kezelt növényeket. Sőt azt is tudnunk kell, hogy a növények drasztikus ásványianyag tartalom csökkenése is a káli-sónak tudható be, mivel akadályozza a növényt az ásványi anyagok felvételében, az emberi szervezet is hasonlóan ragál a kálium-kloridra (Mj: nem csoda, ha nálunk olyan nagy a jódhiányos és ásványi anyag hiányos betegek száma). A haszonállatok is kálisóval szennyezett takarmányt kapnak.

1. táblázat

Hazai zöldség- és főzelékfélék ásványi anyag tartalma

Megnevezés

Hamu tartalom
%

Kálium
mg/100g
Nátrium
mg/100g
Kalcium
mg/100g
Magnézium
mg/100g
Foszfor
mg/100g
burgonya
1.1
340
5
12
28
100
cékla
0.9
260
98
35
87
30
fejes káposzta
0.7
216
23
33
24
80
fejes saláta
0.9
261
16
28
24
40
karalábé
1.1
344
53
43
32
80
karfiol
0.8
321
30
29
53
60
paraj
1.9
526
24
133
53
160
zöldbab
0.9
229
1
32
29
30
zöldborsó
0.9
623
7
37
64
130
zöldpaprika
1.1
165
3
12
16
55

 

2. táblázat

Hazai gyümölcsök ásványi anyag tartalma

Gyümölcs megnevezése
Hamu tartalom
%
Kálium
mg/100g
Nátrium
mg/100g
Kalcium
mg/100g
Magnézium
mg/100g
Foszfor
mg/100g
alma
0.4
112
4
11
11
10
birsalma
0.6
189
9
66
10
25
sárgadinnye
0.8
210
8
13
20
10
görögdinnye
0.5
147
5
19
15
2
cseresznye
0.5
174
8
16
16
20
kajszibarack
0.7
226
6
14
14
20
körte
0.4
100
2
16
10
20
málna
0.6
172
4
27
24
45
meggy
0.6
186
5
31
15
50
őszibarack
0.6
183
4
9
14
30
ribizli
0.7
316
3
57
10
35
földieper
0.7
145
5
28
18
35
szilva
0.5
240
4
16
16
30
szőlő
0.5
195
2
28
14
75

Magyar népmese a sóról

Jogi nyilatkozat

Az oldalainkon említett termékek és eljárások nem valamely betegség megelőzését, diagnosztizálását, kezelését, gyógyítását tartalmazzák! Ez az orvosok feladata. Írásainkban aki az orvosi vizsgálat, kezelés vagy műtéti beavatkozás szükségtelenségét vagy mellőzhetőségét értelmezi, vagy írásaink nála annak képzetét keltik, vagy bármely információnkkal kapcsolatban kétsége támad, kérjük azonnal konzultálj orvosoddal! A honlapunkon található információk egyes emberek tapasztalatai, valamint az interneten talált, figyelmet felkeltő adatokat tartalmazzák és nem helyettesítik a háziorvos szakvéleményét. Lehet saját véleményed és tapasztalatod! Az oldalainkon leginkább kérdezni szándékozunk és esetleges kijelentéseink is csak egyéni tapasztalatokat mutatnak be, amelyeket csak átgondolva, saját felelősséget vállalva használjatok.



Szólj hozzá

Bemutatkozás

Lorem ipsum dolor sit amet, consect etur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis.

Látogatottság

2012 – 2022 @ All Right Reserved. Designed and Developed by Platinum Design