Home Hazai Magyarország is felkerült a térképre, itt a Street View!

Magyarország is felkerült a térképre, itt a Street View!

by Admin
1 hozzászólás

Az országból ilyen sokat, ilyen közelről, ilyen könnyen még sosem lehetett látni. A Google Utcaképben – angol nevén Street View-ban – 360 fokos utcai panorámaképek keltik azt az érzést, mintha a valóságban is a város utcáin sétálna az ember. Körbe lehet fordulni, előre, hátra menni, le- és felnézni néhány kattintással. Magyarország az 50. ország, ahol virtuális sétára indulhat bárki a Google Utcaképben. Világszerte több mint 8 millió kilométert lehet már így bejárni az interneten.

A Parlament, a Lánchíd, a Hősök tere, a Veszprémi vár az ismert borvidékek, Magyarország települései Esztergomtól Pécsig, Soprontól Nyíregyházáig, is egyetlen kattintásnyira kerültek a világ internetezőitől. Aki kimozdulna kicsit, az felfedezőútra indulhat és foteljából nézheti meg a világörökség részeit, olyan helyekre is eljuthat, ahova máshogy nem lenne lehetősége. Túrázhat az Amazonas esőerdeiben vagy akár az Antarktiszon pingvinek társaságában.

magyar_stw_1k

A Google Utcaképen néhány kattintás, és mindenki nosztalgiázhat életének fontos helyszínein, megcsodálhatja városának nevezetességeit, felkeresheti kedvenc éttermét, szórakozóhelyét. Albérletet, új otthont keresve szétnézhet a környéken, megnézheti, milyen messze van a legközelebbi élelmiszer bolt vagy éppen buszmegálló. A mozgáskorlátozottak már indulás előtt ellenőrizhetik a várható parkolási lehetőségeket, megnézhetik, milyen magas a padka, és hogy valóban könnyen megközelíthető-e az épület bejárata.

A vállalkozások, vendéglátásban, idegenforgalomban dolgozók világszerte használják a Google Utcakép nyújtotta előnyöket. Megmutatják leendő vásárlóiknak pontosan hol találják őket, hogy néz ki éttermük, üzletük az utcáról. Szállást, lakást kínálnak leendő bérlőiknek, vevőiknek, akik anélkül nézhetnek körül a környéken, hogy ki kellene mozdulniuk otthonról. Ehhez a Google Utcakép panorámaképét egyszerűen és ingyenesen saját honlapjukba építhetik.

“Örömmel jelentjük be, hogy mostantól Magyarország is megmutathatja magát és elvarázsolhatja a világ internetezőit a népszerű Google Utcaképben” – mondta Heal Edina, a Google magyarországi vezetője. “A Google Utcakép segítségére lesz a magyarországi üzleteknek, vállalkozásoknak, az ide látogató turistáknak – és az őket fogadó szálláshelyeknek, utazási irodáknak -, a városoknak, és mindenkinek, aki napi teendői megszervezése során modern, digitális térképet használ, vagy éppen kikapcsolódni, utazni szeretne. Folyamatosan dolgozunk Magyarország Google Térképének fejlesztésén. Ezért örömmel jelentjük be, hogy a Google autók már néhány hét múlva, május 13-ától kezdődően visszatérnek a magyar utakra, hogy ahol szükséges, újabb felvételekkel aktualizálják, gazdagítsák a Magyarországot bemutató Google Utcaképet.” Az autók érkezésével kapcsolatos további részletekről a google.hu/streetview oldalon lehet tájékozódni.

 

A Magyarországot bemutató Google Utcakép indulásakor Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság elnöke elmondta: “A Hatóság állásfoglalásának kialakítása során figyelembe vette a szolgáltatás által megvalósuló közérdekű célokat is. A nemzetközi gyakorlatot is szem előtt tartva a Hatóság olyan elvárásokat fogalmazott meg, amelyek révén a magánszféra esetleges sérelme kiküszöbölhető. A Google a támasztott követelmények betartását vállalta, és így indítja útjára szolgáltatását.”

A szolgáltatás mostani elindulását a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke mellett Tarlós István, Budapest főpolgármestere, valamint több nagyváros és szervezet is üdvözölte. “Budapest is felkerült végre a térképre, pontosabban a Google Street View felületére. Az alkalmazás tájékozódási és turisztikai szempontból is fontos eligazodási pont, ezért örömmel üdvözlöm, hogy Budapest, Közép-Kelet-Európa legnagyobb és legizgalmasabb nagyvárosa is megtalálható immáron a Google felületén” – mondta Tarlós István, Budapest főpolgármestere.

Az elmúlt két évben a Magyarországot bemutató Google Térkép látványos fejlődésen ment át. 2011 eleje óta valós időben mutatja, milyen erős az ország útjain a forgalom. Néhány hónappal később elindult a Budapesten utazók életét megkönnyítő tömegközlekedési útvonaltervező is. 2011 nyara óta pedig már ingyenes magyar nyelvű hangos navigáció segíti az autósokat, gyalogosokat. A Google Térkép fejlesztéséért – hogy pontosabb, részletesebb és okosabb térkép legyen elérhető Magyarországról – a Google autói a hatóságok engedélyével 2011-ben és 2012-ben bejárták az országot, illetve beszereztek minden hozzáférhető térképet, műholdképet. Az akkori munka eredményeképp 2012 végén minden eddiginél részletgazdagabb és okosabb térkép vált elérhetővé Magyarországról. Az így elkészült fényképekből a hatóságok engedélyével technikailag lehetséges előállítani a Google Utcaképet is.

2012 novemberében Budapest közgyűlése egyhangú szavazással támogatta, hogy a város megjelenhessen a Google Utcaképben. 2013 januárjában az adatvédelmi hatóság által megkeresett további nagyvárosok is kifejezték, hogy hasznosnak tartják a szolgáltatás magyarországi elindítását. A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, a Magyar Turizmus Zrt. és az 1600 települést képviselő Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége is úgy döntött, hogy támogatja, hogy Magyarország bekerüljön a Google Utcaképbe. Figyelemmel a széles körű társadalmi támogatottságra is, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság 2013. január 28-án zöld utat adott a Magyarországot bemutató Google Utcaképnek. A szolgáltatás fejlesztésének, gazdagításának következő állomásaként a Google autói május 13-tól újra fényképezni fognak a magyarországi utakon.

A Google Utcaképben közutakon készült panorámaképek szerepelnek, az autók olyan nyilvános helyen készítenek felvételeket, ahol bárki végigvezethetne. Az Utcaképben látható kép nem élő, speciális programok segítségével korábban készült fotókból állítják össze.A fotókon minden arcot és rendszámot automatikusan elhomályosítanak. Ha pedig bárki olyan képet talál, melyet valamilyen szempontból kifogásolhatónak tart, egyetlen kattintással megjelölheti, kérheti a kép további elhomályosítását a kép alsó sarkában látható “Hibajelentés” feliratra kattintva.

A Google Utcakép számítógépen, okostelefonon és tableten is működik. Azokban a városokban városrészekben, melyek már bekerültek a Google Utcaképbe, egyetlen kattintással virtuális sétára indulhat a világon bárki. Ehhez mindössze a Google Térkép bal oldalán, a közelítő-távolító gombok mellett látható kis sárga figurát, a “Pegman”-t kell a térkép megfelelő helyére húzni.

A Google Utcaképről bővebben itt lehet tájékozódni.

1 hozzászólás

Street View, google, map, magyarország, 2013.09.26. - 16:42

[…] Google Street View magyarországot is feltérképezi: https://houali.com/2013/05/03/magyarorszag-felkerult-terkepre-itt-street-view/ […]

Válasz

Szólj hozzá

Bemutatkozás

Lorem ipsum dolor sit amet, consect etur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis.

Látogatottság

2012 – 2022 @ All Right Reserved. Designed and Developed by Platinum Design